VÅPEN STOFF

 

                                                    Colt  

 

                                                                                                                                 

Den første automatpistolen kom i 1900. Det var en 9mm pistol konstruert av  John Browning, den mest berømte av alle amerikanske konstruktører av håndvåpen .

I 1911 kom 11,25mm. fra  Colt til militært bruk. Den er en av de fineste militærpistoler som noen gang er laget.

Den norske militærpistolen er Browning Colt modell 1914 med noen ubetydelige endringer. Den fabrikkeres på lisens her i landet for bruk som armevåpen.

Colt pistol hører til den kategori av automatiske pistoler som har >låst< forbindelse mellom pipe og glidestykke. Ved  skuddløsningen rekylerer  begge deler først et kortere stykke sammen, og deretter utløses glidestykket, og fortsetter bevegelsen bakover alene. Pistolen består av 3 hoveddeler:

A)      Rammestykket

B)      Glidestykket

C)      Pipa.

Dette er en grov beskrivelse av Colten ,dette er fordi den i dag er ett av de mest bruket felt våpen som er i bruk på feltstevner, eller i alle fal er det uten tvil den konstruksjonen som er mest kopiert av en mengde fabrikanter rundt omkring i verden.

Den kommer i følgende kaliber i dag ,kal.45-40 S&W-38 S&W )9mm Parabellum. Du kan få den med highkap dvs. med opp til 18 skudds magasin. Men en ferdig bygget pistol med justerbare sikter nettskjæringer både her og der, koster flesk .Colten består av 54 ulike deler som hver for seg gjør at den er sikker og skyte med. For øvrig har Colt sluttet og produsere for det private markede de produserer bare for forsvar og myndigheter .Så til deg som skal ha en slik pistol i dag må du ut på brukmarkede ,men det er en masse våpen av bra kvalitet og få tak i. Eller du kan velge en av kopiene ,for eksempel Springfield, STI,  Armscore, Tangfoglio,Bul eller S&W, disse har mye bra i forskjellige kaliber.

Fordelen jeg ser med Colten, den er så solid da alle delene er i stål ,samt at den er enkel og bygge om til dagens standard. For eksempel kal.45 spiser det meste av ammo, det er nesten det samme hva du bruker så går den bra..

 

                               Smith &Wesson  Mod.586-686

 

 

Smith &Wesson  Mod.586-686. er kanskje den mest bruket revolveren  i klubbsammenheng som noen gang er laget .Den kom på markedet i 1982 da i kaliber 357 dette gjør at du kan skyte både 357mag. og 38 spesial med det samme våpenet ,forskjellen på disse kalibrene er at 38 spesial har to mm. kortere hylse enn357 mag. begge patroner har 158gr.kule som standard. Inne på vår bane er det ikke lov og skyte med magnum så der blir det brukt 38 spesial  det har sin fordel i presisjon da en kan lade seg ned på et nivå som er behaglig  å skyte med. Se for øvrig ladetips andre steder på vår side.

Men det er ikke sikkert at du er fornøyd med et nytt våpen som kommer rett ut av esken det er de færreste ,vi må som regel sende våpenet til børsemakeren   for og sette på avtrekkstopp dette kan gjøres på flere måter men den mest brukte er noe vi kaller triggerstopp ,da freser smeden ut et lite hull i rammen rett bak avtrekkeren og gjenger det opp setter så i en skrue med en fjærbelastete liten kule i så justerer han den så du kan dra fortrykket på avtrekkeren til den sopper mot kula da skal det bare være trykkpunktet igjen ,det kan bare dreie seg om en til to mm. før skuddet går og da stopper også avtrekkeren .Med dette har du oppnådd hensikten ,du  får nemlig ikke noe utslag  verken til høyre eller venstre etter at avtrekk er tatt .Så er det sikkert for stramme fjærer så en må som regel sette inn slakkere fjærer .Det er ikke veldig dumt og gå litt ut å se på brukte våpen ,da kan du være så heldig at alt jeg har skrevet om allerede er gjort, for fjærer og avtrekkstopp må du fort vekk regne to tusen kr. Så en kan spare en del kroner på og kjøpe brukt og husk det er kjøpers marked. Den leveres med forskjellige

løpslengder  det er 2-4-6- 8 tommer som er standard ,de fleste velger 4- 6 tommer ,det spørs litt på styrken du har i armen og hva du syntes gir best balanse .Presisjonen er  tilnærmet lik uansett hva du velger det viser tester  hvor våpenet er skrudd  fast. Dette var litt om en populær revolver det er ikke dermed sakt at det ikke finnes andre revolvere som kommer opp på samme nivå som denne det er en masse og velge i .Men det er denne som er lettest og gjøre noe med selv fordi det er en enkel konstruksjon .