PRESSEDEKNING

VARDEN OG TA

 

Ny verden ved skivene


NYE SKIVER: Grenland Pistolklubb åpner sitt nye anlegg med elektroniske skiver. F.v. Svein Andreassen, Henning Kihle, Anders Bolstad og Håkon Busk. FOTO: BJØRN BORGE


Etter 750 dugnadstimer, og 550.000 kroner ut av kontoen, er Grenland Pistolklubb stolt over å vise fram de elektroniske skivene som mini-revolusjonerer anlegget på Geiteryggen.


Og da er det treffende nok å konstatere at ledelsen av klubben er ganske elektrisk over sitt nye tilbud. Det største og et av de aller beste i sitt slag i landet, skal man tro rutinerte skyttere.
- Jeg har skutt på pistolbaner på alle kanter av landet. Kanskje et par er i samme klasse som denne, sier Henning Kihle, med fortid blant annet fra landslagsoppgaver.


I underkant av halvparten av kostnadene er finansiert via støtte fra Telemark Skytterkrets, Skien kommune og tippemidler. Resten tok klubben fra egen kasse.
Formelt åpner det nye anlegget med organisert trening neste tirsdag, men allerede i dag er det luftstevne der deltakerne får teste teknologiens fordeler. En tv-monitor plotter inn hvert eneste skudd. Det er slutt på den tiden da pistolskytterne fysisk måtte vente og oppsøke blinkene for å sjekke samlingen. Med samme krav til sikkerhet som tidligere, går prosessen mye raskere. Og de som ikke skyter, kan følge konkurrentenes skudd på tv i oppholdsrommet.


- I dagens samfunn skal alt gå så fort. Spesielt yngre skyttere synes det er litt tøft at ting går kjapt unna, sier Håkon Busk i Grenland Pistolklubb. De elektroniske skivene har sine mange praktiske sider, men er ikke minst en appetittvekker overfor nåværende og potensielle medlemmer.
- Vi har ikke et kjempeklart mål om å bli så eller så mange. Kan 100 av de nåværende blir enda litt mer aktive, er det mer verdt enn et medlemstall på et ark, sier Kihle. I dag er tallet 350, og GPK ser ikke bort fra at det nye anlegget kan øke medlemsmassen. Web-siden www.gpk.no forteller om de nye skivene, og leder nykommere videre i påmeldingsprosessen.


Nyteknologien demper neppe aktiviteten på Geiteryggen, der det, med unntak av fredager, skytes hver dag. Torsdag formiddag samles pensjonister og funksjonshemmede, som har et godt tilrettelagt tilbud. Pistolklubben samler skyttere i aldersgruppen 11 til 80+. Også politiet har brukt pistolbanen til trening.
- Det er mulig vi søker om flere stevner nå, melder klubbledelsen. Hittil har GPK arrangert 12-18 stevner årlig, blant annet internasjonale Grenland Open for handicappede. Det nye anlegget gjør også arrangørdelen enklere å håndtere for den 55 år gamle klubben, og forkorter tiden på et stevne betydelig.
I mars trommer klubben sammen til nytt nybegynnerkurs, og håper og tror at det nye tilbudet vil lokke enda flere til skivene


Sist oppdatert: 11. Januar 2006 09:07


En ny verden

SKIEN: Grenland Pistolklubb har innrettet seg etter dagens teknologiske verden, og kan nå skryte av å ha landets beste pistolbane.


- I Norge er det bare én bane på Vestlandet som har elektronisk anlegg fra før. Nå er vi den andre, og vi har flere standplasser enn de har, sier Henning Kihle.

Han er styremedlem i klubben og en erfaren skytter med omtrent en million skudd bak seg. Han har også vært på militærlandslaget, tatt NM-medaljer og deltatt i EM - og burde vite hva han snakker om.

Elektronikken har kostet omtrent 550 000 kroner - i tillegg til en haug dugnadstimer.

GPK har selv stått for 350 000 av kronene, mens Telemark Skytterkrets, Skien kommune og tippemidler har besørget resten.

- Hva er fordelene med elektronikken?

- Det er veldig hurtig, detaljert og publikumsvennlig, sier Håkon Busk, styremedlem i klubben.

STORE FORSKJELLER

- Lengden på både trening og stevner kuttes kraftig, og tilpasses med det dagens hastige samfunn. Tidligere måtte alle stå og vente på at alle hadde skutt ferdig sin serie, før de kunne gå fram og sjekke blinken. De raskeste skytterne måtte vente på de seneste. Og så er det noen som bruker lang tid framme ved blinken, og alle må vente på dem før de kan skyte igjen. Da går det mye tid. Nå får man resultatene på skjermen hvor du står straks skuddet er avfyrt, forklarer Busk.

Sammen med Kihle og GPKs nestformann, Anders Bolstad, viser han fram det flotte anlegget de har å by på.

Trioen er ikke rent lite stolte av det som framstår som et eldorado for skyttere, med blinker på både 10 og 25 meter - og altså det mest hi-tech elektroniske anlegget som finnes.

- Vi er privilegerte som får oppleve dette, skyter Kihle inn.

Og med det kommer kanskje flere medlemmer også.

I dag har klubben 350 medlemmer. Sammenlignet med Trondhjems Pistolklubb 750 medlemmer med et mye større nedslagsfelt, så er antallet høyt.

Og det GPK håper på er ikke først og fremst mange medlemmer. Det er aktive medlemmer.

PISTOLER TIL LÅNS

Men det er flere enn klubbens medlemmer som har glede av det nye, rene og profesjonelt utseende anlegget.

Blant annet har politiet brukt pistolklubben til å trene.

Også handikappede har god mulighet til å bruke anlegget, som er tilrettelagt i tråd med alle krav.

- Vi har flere funksjonshemmede som skyter her, og med det nye elektroniske anlegget blir det enda enklere for dem, forklarer Kihle.

Hver eneste dag - bortsett fra fredag - foregår det skyting i pistolklubbens litt bortgjemte lokaler.

Hele skyteanlegget eies av skyteklubben, som har utstyr å låne til interesserte som vil prøve seg.

- Vi har pistoler som vi låner bort til hele lag som vil prøve å skyte her, sier nestleder Bolstad - som håper å se mange nye ansikter i tiden framover.