LADETIPS

                                        

                                

Nå skal jeg ikke prøve og skremme noen fra og lade hjemme. men komme med noen få advarsler og råd,

Ingen skulle begynne med dette uten først og ha kjøpt ladebok av ett eller annet slag. Man må for eksempel hvite hva slags krutt man skal bruke til de forskjellige patronene en skal lade.

Jeg skal nå sette opp en tabell over Vihtavuori, krutt som er det mest brukte til pistol og revolver. Vi ser først på brennhastigheten ,den kan leses ut fra en tabell nemlig nr. på krutt sortene. Vi begynner med det raskeste kruttet N 310-N320-N335-N330-N340.Jeg begrenser meg til dette da det først og fremst er håndvåpen amo. vi skal konsentrere oss om .

Et av de vanskelikste kalibrene en kan komme ut for er 9mm.Parabellum,der er det så store forskjeller i løp eller pipe som det også kalles, at en må nesten prøve seg frem fra våpen til våpen for og finne en ladning som passer.Det er ikke en selvfølge at en ladning som går godt i et våpen går like godt et tilsvarende våpen.

9mm.er spesiell på det settet at en lett kan komme til få for høyt trykk d.v.s. kammertrykk noe som i verst fall kan sprenge våpenet.

Og det kan få meget alvorlige konsekvenser da det kan gå ut over sidemannen og ikke minst deg selv kammertrykk  er noe vi må ha for og driv kulen igjennom løpet og frem til målet, det oppstår når hanen faller og tenn nålen blir trykket inn i tennhetten ,da skjer det en liten eksplosjon som igjen antenner kruttet som begynner og brenne og på dette viset danner et trykk som skal til for drive kulen ut av hylsen igjennom løpet. Et krutt som er mye brukt i 9mm.er N340 da dette gir en god forbrenning og fyller hylsen godt samt at det er godt egnet til 9mm.men jeg vet også at det blir brukt en del N320,også det med godt resultat.

Riflings diametr: For 9mm,er offisielt .355”-9,02mm.men som nevnt før dette kan variere.

Skal du lade så må du ha en ladepresse ,da er det en fordel og kjøpe en presse der du kan følge hver operasjon du skal utføre det er en god regel. Det går litt seinere ,men du lærer og lade da du følger patronen hele veien .Snakk med klubbkamerater de vet alltid om noe brukt som er billig og bra.

Når du nå har kjøpt ladebok og lest alt som står trykk brennhastighet ,samt at du har satt deg inn i de ting du trenger av verneutstyr da er det bare og sette i gang O.B.S. røyking på laderommet er strengt forbudt.

Når du skal begynne og lade start på den laveste oppskriften i tabellen for den aktuelle kula du skal lade ,det er en god regel.

Det er så mye bedre og prøve og feile enn og stå igjen med et ødelagt våpen .Dette er bare ment som gode råd fra en som har ladet en del skudd opp igjennom årene, har både feilet og lykkes.

Anders  

 

Hvorfor  lade hjemme.

 

For det første er det morsomt og lage sin egen ammunisjon ,samt at du kan utvikle den patronen   som går best i ditt våpen. Når en først har fått anskaffet seg laderpresse og de nødvendige ting en trenger så som kruttvekt (helt uunnværlig og helt nødvendig) die –sett for det aktuelle kalibret ,da kan du sette i gang .

Det er i det lange løp du tjener på og lade hjemme, for den som skyter 50-100 skudd på 14 dager er det ingen gevinst ,men da kan du heller ikke regne med og få nok trening til og bli så god skytter som du kanskje hadde tenkt deg. Det er nemlig igjennom systematisk trening en får nok erfaring og rutine at en kan hevde seg i et etter hvert knalltøft skyttermiljø .

Jeg så en gjeng med handikappede som var og skjøt luft i Grenland åpen nå i helga det var bare og ta av seg hatten for disse de satt i rullestoler og var vridd alle veier ,men med riktig tilrettelegging så skal jeg si de fikk resultater som det luktet svidd av.

Dere få unnskylde avsporingen ,men jeg måtte bare nevne det.

Tilbake til hjemmelading ,du kan med noe trening  lade patroner av høyere kvalitet enn det du kjøper i butikken .En har nemlig større anledning til og tilpasse patronlengde, kruttfylling og kulestørlse, for det er så utrolig lite som skal til før du har et resultat du kan leve med og når en først er i gang så er det jo litt av selve hobbyen det at en er med fra A-Å.

Ammunisjonsfabrikken er nødt til å inngå visse kompromisser i sin produksjon ,slik at patronene skal være sikre og funksjonelle i alle våpentyper. Det er her hjemmeladeren har sin fordel han behøver  ikke kompromisse ,han kan skreddersy sin ammunisjon etter sitt eget våpen.

Til pistol eller en revolverpatron trenger du et die-sett bestående  av tre forskjellige dier den første stikker ut hetta og kalibrer hylsa den andre utvider hylsehalsen og gjør klar for kruttfylling den tredje er for og sette kula og lage krymp der det skal være det.

Har du disse tingene er ikke lenge før du skyter din egen ammunisjon. LYKKE TIL.

Anders.

 

Her kommer noen forslag til ladning av 38 spesial. det er den mest brukte revolverpatron som brukes til felt og presisjonskyting inne også. Foreksempel 158 gr.som er standard kule er det brukt N320. 2 gr.

Smith&Wesson introduserte denne patronen så tidlig som i 1877, og den har vært brukt i en mengde revolvere av forskjellige fabrikat.den senere tid har det vært populært og lade med lette kuler, hel ned i 105 gr.

Og da må en tenke litt annerledes  på kruttet, vi må da bruke det raskeste kruttet nemlig N 310 og prøve med 3,5 gr. Det er  avhengi av en del faktorer ,for eksempel om vi skyter med en revolver med 6" eller4"eller2" løp dette er ting som gjør at en må prøve og feile som andre har gjort, men at løpslengden har en betydning for hvordan ladning din går er helt sikkert.

 

Smith&Wesson har en revolver med modellbetegnelse 586-686 den eneste forskjellen på disse er at den første er brunert og den andre er blank ,disse kan en få med 4-6"løp og det er jo en smak sak om hva en skal
velge.

 

 Anders.

 

 Ladedata finner Du her under Reloading